1976 - La saison du Lucien!

Lucien_geel

Tijdens de bloedhete zomer van 1976 zette Lucien Van Impe een legendarische prestatie neer door de Ronde van Frankrijk op zijn naam te schrijven. Een prestatie die geen enkele Belgische renner hem dusver nog nadeed. Het werd "het seizoen” uit zijn uitzonderlijk lange carrière waarin hij zich in "La Grande Boucle" ook 6 keer tot bergkoning kroonde.Ook in de ronde van Italië en Zwitserland won hij meermaals de bergprijs. De kampioen met uitzonderlijke klimmerscapaciteiten werd dan ook terecht uitgeroepen als de beste klimmer ooit. Na 40 jaar is het vanuit diverse invalshoeken pas echt duidelijk hoe groot het wielericoon Lucien Van Impe is. Het moment is aangebroken om hier op een passende manier hulde toe te brengen met een nieuw uniek bier dat zijn naam draagt. Omdat de zomermaanden steeds het decor vormden voor de grootste prestaties van Lucien werd een saisontype als bierstijl gekozen, hij en zijn familie werd bij de verdere ontwikkeling van het bier nauw betrokken.

Saison is een Belgische bierstijl die zijn oorsprong vindt in de provincie Henegouwen net daar ontspringt ook de carrière van Lucien. Onze kampioen vond er in het heuvelachtige terrein het gepaste trainingsparcours terug om de ideale conditie op te zoeken en in de zomermaanden te schitteren wanneer de grote rondes worden verreden. Saison is tevens het Franse woord voor seizoen en verwijst hierbij naar de tijdelijke verkrijgbaarheid van het bier dat oorspronkelijk door de boerderij-brouwerijen enkel gebrouwen werd in de winter. Het kreeg de tijd om maanden te rijpen en werd pas tijdens de zomer geschonken om gedronken te worden door de seizoenarbeiders die na de arbeid op het veld naar het erf van de boerderij terugkeerden. Rond hetzelfde tijdstip dus wanneer jaarlijks ook de Ronde van Frankrijk wordt gereden.

De brouwer van het Saison du Lucien bier stamt uit een boomkwekersfamilie. Hier kruisen de verhaallijnen met de ronde carrière van Lucien en het saison bier. Gedurende de maand juli werkte de ganse familie samen op het veld terwijl er steevast via een transistor radio naar de Ronde van Frankrijk reportages werd geluisterd. Om de dorst tijdens het werk onder een loden zon te laven werd het stof doorgespoeld met een flesje bier gekoeld in een emmer water die op het veld ergens in de schaduw van de tractor stond. Als de rit dan in volle finale was en de uitzending op TV begon werd er van het veld naar het huis van de grootouders gehold om de laatste kilometers live te kunnen volgen. Daarbij was Lucien Van Impe onze grote held en werd er reikhalzend naar zijn prestaties uitgekeken. Met zijn hartverwarmende uitstraling en uitzonderlijke klimtalent kon onze streekgenoot niemand onberoerd laten. Toen Lucien in dat wonderbaarlijke jaar 1976 de oppergaai naar huis haalde was de toen 8-jarige brouwer samen met zijn vader getuige van het volksfeest dat spontaan losbrak in en rond het Café dat door de ouders van Lucien uitgebaat werd.

Het bier Saison du Lucien

Saison du Lucien is een ongefilterd hoogblond saisonbier met nagisting op de fles. Het bier bevat naast gerstemouten ook een groot deel spelt en kreeg een rijke maar evenwichtige hop gift van drie delicate hopsoorten. Alle hop is van Belgische origine en wordt rechtstreeks van bij de hoptelers betrokken. Het is een bier van gemengde (hoge) gisting waarbij twee gistculturen samenleven in symbiose. Een typische saison gist zorgt voor de aromatische eigenschappen en het droge karakter van het bier. De tweede gistcultuur in de hoofgisting draagt als alter ego verder bij tot het complexe smaakpallet. Tijdens de hoofdgisting vormen zich zomerse vanillearoma’s in het bier die tijdens de lagering langzaam verdwijnen en het verder koers zet naar fruitige aroma’s. Het bier verkreeg overigens ook het prestigieuze Belgische hoplogo.

Smaakbeschrijving

Saison du Lucien is een zeer verfrissend degustatiebier met 9% alc vol onder de kroonkurk. Het heeft een mooie hoogblonde kleur met een opvallend stevige schuimkraag dat mede door het hoge koolzuurgehalte, wat typisch is voor saisonbieren, gevormd wordt. Meteen na het uitschenken ontvouwt zich een verleidelijk boeket van fruitige aroma’s in de neus. Het bier heeft een medium body met een aangenaam kruidige aanzet. Daarna komt het resultaat van de rijke hopgift aanzetten dat een opvallend gebalanceerd fundament vormt in de totale smaakbeleving. Doordat het bier vrijwel geen restsuikers bevat heeft het een zeer dorstlessend karakter met een mooie zacht bittere afdronk die kurkdroog eindigt. Het bier is sterk parelend en dient daarom steeds vooraf gekoeld en voorzichtig geschonken te worden.

 • l_basanina_12_def

  Saison du Lucien – glas 33cl

  Een Saison du Lucien schenk je uit in zijn typisch statige glas om het volledig tot zijn recht te laten komen. De vorm van het glas ondersteunt de stevige schuimkraag terwijl de aroma’s mooi richting proever gestuurd worden.
  Op het glas pronkt de afbeelding van onze kampioen met de gele trui om de lenden. In de achtergrond zie je het hooggebergte dat het decor vormde waarin de renner zijn indrukwekkende palmares gestalte gaf.

  glazen

Verkoop

Ons bier is te koop in de brouwerij en kan er in het weekend tijdens de openingsuren aangekocht worden. We verwelkomen je ook graag om onze andere bieren of een ander drankje te komen drinken in ons café of het gezellig zomerterras naast de brouwerij. Een ideale afsluiter na een fietstocht of stevige wandeling, we zijn overigens gelegen vlakbij fiets knooppunt 60. Na afspraak kan er ook bier afgehaald worden op een ander tijdstip, gebruik hiervoor het contactformulier onderaan deze website. Voorts kan u ook terecht in één van de onderstaande handelszaken om het bier aan te kopen, we proberen deze lijst steeds up to date te houden.

Waar kan je het 'Saison du Lucien' bier aankopen?

 • Horeca

  • café-brouwerij Basanina - Kapellenhoek 30 - 9340 Smetlede
  • Café Octopus - Nijverheidsstraat 8 - 9420 Erpe-Mere
  • Ambarosa (winkel en bar) - Ridderstraat 39 - 9300 Aalst
  • 't Apostelken - Apostelstraat 1 - 9300 Aalst
  • Bar Gidon - Markt 11 - 9500 Geraardsbergen
 • Drankenhandelaars

  • Dranken Geers - Ledergemstraat 7 - 9041 Oostakker
  • Dranken Pede - Zuidlaan 284 - 9230 Wetteren
  • Dranken Pede - Doelstraat 12 - 9520 Sint-Lievens-Houtem
  • Dranken Pede - Hoornestraat 88 - 9850 Nevele
  • Dranken Pede - Ouda Kaai 34 - 9400 Ninove
  • Dranken Vercruyssen - Pastoor Christiaensstraat 27c - 9290 Berlare
  • Dranken Van Eetvelde - Bokslaarstraat 88 - 9160 Lokeren
  • Bierhandel Willems - Leopoldstraat 26 - 2280 Grobbendonk
 • Winkels en supermarkt

  • AD Delhaize - Wichelsesteenweg 192 c - 9340 Lede
  • Carrefour Market - Oudenaardsesteenweg 381 - 9420 Mere
  • Carrefour Market - Markt 34 - 9340 Lede
  • Carrefour Market - Hoveniersstraat 20 - 9300 Aalst
  • Supermarkt De Loor - Massemsesteenweg 230 - 9230 Massemen
  • Wielermuseum Roeselare - Delaerestraat 33 (Paterskerk) - 8800 Roeselare

De brouwerij

Hier vindt u een aantal sfeerfoto's van de brouwerij en het café/winkeltje waar u de Saison du Lucien en onze andere bieren kan verkrijgen.

 • LEDlucienbier5
 • Niki_café
 • Lucien2_gistzaal
 • Sporza_opnames2
 • Lucien_Nikita
 • certificaat Saison du Lucien

Contact

Gebruik onderstaande contactformulier om uw vragen of suggesties te mailen naar ons
Velden met een (*) zijn verplicht in te vullen